Loading...
Earth Trilogy pt. 2
*

Zaterdag 8 september en Earth deel twee is mijn doel van de nacht. De line up liegt er niet om. Ik kan een hele opsomming maken maar ik zal mij beperken tot enkelen die ik echt goed heb beluisterd en hen tegen het licht zal houden. Vannacht krijgen we onder anderen DJ Per te horen. De eerste gig van naam was precies 23 jaar geleden in dezelfde stad en in de andere nachttempel, De Melkweg. Deze oud gediende kennen we van de eerste underground periodes die Amsterdam kende in het begin van de jaren 90. De locaties waren toen vooral rond Havens West en de oude pakhuizen langs het IJ aan centrumzijde. Je mag best weten dat underground niet iets is van de laatste jaren maar dat de populariteit het soms zo doet lijken.

Met Timemachine werd in steden ver buiten Amsterdam en over de grens de Nederlandse kunde gevestigd. Ik was zelf ooit getuige van een gig in Zürich. Ik kan mij voorstellen dat het te denken geeft dat er zich daar een scene kon vormen. Maar vergeet niet dat het nog altijd grenst aan Duitsland en dat land zie ik als hofleverancier van de hedendaagse sound. Met Timemachine duiken namen van grootheden als onder anderen Carl Cox (F.A.C.T.) op.

Op gigs als New Frontier (toen het Almeerderzand nog Muiderzand heette en ver daarvoor) konden we Per beluisteren samen met klinkende namen als Dimitri, Eddy DeClerq, Joost van Bellen en (jawel) Erick E. Dit waren de helden van het eerste uur, noem ze de pioniers die ervoor zorgden dat dance (of house) hier een goede landing kreeg. Het was geen verrassing dat deze Per aan de basis stond van het feestje dat we nu gaan vieren.

Earth is zijn kindje en dat is de kinderjaren voorbij. Intussen heeft de organisatie lieden als; Dave Seaman, Lucien Foort, Danny Howells, Remy, Sven Väth, John Digweed en nu Chris Fortier binnen de lijnen gehaald. Met Earth hebben we enkele jaren een heuse gig die zelfs internationaal goed bekend staat binnen de stadsgrenzen.

Boven in de kleine zaal was Frank Haag goed op dreef met uitmuntende minimal die hij maximaal uitstrooide. Zoals je hem bezig kon zien zou je niet zeggen dat het nog maar een jaar is sinds hij live zijn sets waar hij uitgenodigd wordt ten gehore brengt. Ooit begonnen in 013 in Tilburg en nu al heerlijk op weg met zijn eigen producties kun je erop rekenen dat we zeker meer van de ranke artiest zullen zien. De afgelopen drie gigs die ik heb bezocht was hij alweer van de partij. Het moet dus geen moeite kosten onze eigen minimal hero eens te gaan zien.

In de kelder is het weer eens tijd voor een onvervalste Schillenhut. De naam klinkt oer-Hollands en zo was het kleinschalige feestje ook van opzet. Met een mooie aankleding van de ruimte (waar je zelfs iets te eten kon krijgen) was het niet zomaar een feestje onderin. De DJ die ik hierbij graag even in het voetlicht stel heet Nice Guys Eddy. De bescheiden maar knap ogende gast staat niet zomaar wat mooie tunes aan elkaar te rijgen. Ik weet uit betrouwbare bron (hijzelf) dat hij langer en intensiever aan de weg timmert dan de nieuwkomers die we doorgaans zien of horen. Edgar is namelijk ook producer en ooit benaderd door UDC om onder diens vleugels verder te ontwikkelen. Deze kans heeft hij goed besnuffeld, nu is het de hoogste tijd voor hem het eigen pad te kiezen. Ook hier geldt dat als je zijn naam op een flyer tegenkomt het zeker dik de moeite waard is eens langs te gaan.

Een kleine 20 jaar geleden in Orlando FL begon deze main act met waar hij goed in is en waarmee hij steeds meer bekendheid verovert. Underground sound, pound for pound met een knipoog naar de in deze scene bekende labels als Cocoon en Kompakt. Deze kleine bescheiden man liet de gewezen kerk die Paradiso is op zijn grondvesten beven. Het is tot mijn grote verbazing weer een Amerikaan die het voor elkaar krijgt de oceaan over te steken naar het Europa met haar vele artiesten en daar toch een flinke toon mee te spelen. In dit geval zelfs een belangrijke noot. Ik was onder de indruk maar ik weet als geen ander dat telling is not selling. Dus bij dezen heb ik ook hiervan een opname gemaakt. Denk erom dat het hier nu even niet om het beeld gaat (die is vrij slecht) maar zet voor je eigen genoegen of die van de buren de speakers goed hard.

Natuurlijk is het de organisatie Earth alles gelegen om geheel in haar eigen stijl of traditie de nacht compleet te maken. Zoals ik al schreef was er plaats voor diverse muziek in de andere ruimten. In de main room naast de booth gebeurde ook iets bijzonders. We kregen op een fraaie manier te zien hoe een mannequin werd aangekleed. Van ondergoed tot eindresultaat, geheel in de stijl van de nacht. Zij eindigde in een jurk van wel 3 meter lang. Zij stond natuurlijk op een klein podium dus je mag het ook hoog noemen. Geduldig wisten de couturier en zijn handlanger dit onder de bijzonder broeierige omstandigheden tot een daverend eind te brengen. Hoepels werden keurig in de jurk geregen en het resultaat was een fantastische bruid van de toekomst. Wie o wie zal de gelukkige worden

MykeKnight2


Earth Paradiso Trilogy Part 2
*Like DJGuide

layer1 area