Loading...
Magnetic @ ORKZ
*

Thuiskomen bij Magnetic in Groningen

Vrijwilligers zetten supersfeer bij technofeest in Groningen Zuid.

“Waar is de ingang?” bedenk ik me enigszins zenuwachtig. Op enkele fietsen na oogt het terrein bij het oude Rooms Katholieke Ziekenhuis verlaten. “Ik hoor ook geen muziek”, merkt mijn vriend op. Net als we ons teleurgesteld willen omdraaien, klapt een witte deur aan de zijkant van het gebouw open: “Niet weggaan! Kom gezellig binnen!”.

Bij het opengaan van de deur, galmt het gedreun van de bas onmiddellijk naar buiten. De deur wordt snel weer gesloten. “Het laatste wat we willen is onze buurtbewoners een onrustige nacht bezorgen”, benadrukt de vrolijke portier. De ruimte in dit legale kraakpand wordt bewoond door ruim 250 vrijwilligers. De tweede editie van Magnetic is voor de bewoners de kers op de slagroom om buitenstaanders de sfeer in hun huis te laten proeven.

De DJ set staat direct aan het begin van de zaal. Compleet aangekleed met twee groene lasers, goede verlichting en rookapparatuur ziet het er professioneel uit. Het volume ligt lekker op mijn oor en aan de gigantische versterkers is te zien dat de apparatuur in het kraakpand zeker niet onderdoet aan niveau. “Bij de vorige editie hebben we enkele buitenlandse bekenden laten draaien, maar vanavond hebben we de line-up compleet van eigen bodem“, glundert Olaf, organisator van het technofestijn. Ik kan nu al niet wachten tot deze oude ziekenhuistegels worden besprongen door de 250 bezoekers, die in een rap tempo binnenstromen.

Het eerste biertje wat we aan de bar bestellen, zorgt eveneens voor verrassing. Voor drie euro hebben we twee flesjes te pakken. “Bijna net zo goedkoop als thuis, of niet?, zegt de barvrouw met een knipoog. Naast bier, fris en wijn biedt de bar ook chocomel, fristi, zakjes chips en chocolade aan. “Fristi is de bestseller”, hoor ik van de collega barman. De lounge achter de dansvloer is ingericht met trendy banken , grote kussens en een ouderwetse voetbaltafel. Voor de rokers onder ons. De rookruimte is groot, niet verstikkend en bovenal voorzien van een sigarettenautomaat. Voor mij een goede plus! Na een snelle toilet-check, waar je gewoon lekker gratis naar binnen kan, is mijn geluk compleet.

Opvallend is een oudere man, die rondloopt in een knalrood pyjamapak. Zijn lange grijze baard verblind bijna in de black lights. Rooie Rinus is 56 jaar en behoort tot één van de oudste inwoners van het pand. Hij is ‘flesjesraper’ vanavond en springt ondertussen mee op de technobeats. “Dit is echt mijn muziek!” De mensen die hier werken variëren van jong tot oud, met of zonder kind, student of werkend, alles kan in het ORKZ. Iedereen neemt zijn taak tijdens het feest zeer serieus. Geen eindeloos gewacht achter de bar, geen kapot glas te vinden op de vloer en de geïmproviseerde garderobe werkt perfect. Het enthousiasme van de bewoners straalt over op de bezoekers. Overal waar ik kijk wordt er gelachen, gedanst en zelfs gemediteerd.

Rond 1.30 uur begint het echt te knallen. The Futurist opent zijn set met een uptempo beat we laten ons compleet gaan op de volle dansvloer. Ook Olaf staat pal voor de DJ wild met zijn armen in de lucht te zwaaien. “Hier doe ik het nou voor”, staat op zijn gezicht geschreven. De lichttechnicus laat de rookmachine en groene lazers nog eens flink hun werk doen tijdens het duo Solid Decay. Hoogtepunt voor mij is Lady Jack-a-line, die de zweverige techno in de prullenbak gooit en met haar harde beats mij niet meer van de dansvloer af kan slaan. Wanneer Lady Jack-a-line haar laatste toegift geeft van de avond, zijn bezoekers de laatste flesjes van de grond aan het rapen en stoppen deze bij Rooie Rinus in zijn kratje. Rond 8.00 uur gaan wij, met tegenzin, echt naar huis.

Kortom superfeest en voor echte technoliefhebbers zeker de moeite waard!


Magnetic
*
13-03-2010Like DJGuide

layer1 area