Loading...
Interview: Groovenatics
*
Interview: Groovenatics

Interview Groovenatics

"Erick heeft ons ondekt."

Stel je voor: je hebt een ongewone passie voor muziek. De dagelijkse reis naar school is bijna ondenkbaar zonder je I-pod! De pc staat fulltime te downloaden terwijl je op Internet speurt naar nóg meer materiaal voor je goedgevulde CD-map. Natuurlijk ook je eigen beats proberen te maken, want dat doen de professionals ook! Het is het typische profiel van een DJ in wording, een muziekverslaafde puber die in de club nét even iets aandachtiger luistert dan de rest.

Zo'n profiel was ook toe te kennen aan de 20-jarige Timo Romme (links), die enkele jaren geleden aan de gang ging met zijn eerste draaitafels. Al snel kreeg hij support van neefje Yordi Corsten (rechts), met wie hij z'n vrije tijd ook regelmatig besteedde aan het produceren. Wat vooralsnog leek op een leuke hobby is inmiddels uitgegroeid tot een professionele kunst. Timo en Yordi zijn namelijk als duo te boeken bij het welbekende 1Management !

In de artiestenlijst staan ze vermeld als de Groovenatics. Niet bekend? Waarschijnlijk nog niet van hun optredens nee maar als je weet dat house-icoon Erick E hun platen al regelmatig meeneemt in z'n tas, mag je er vanuit gaan dat er héél wat talent gebundeld zit achter die grappige artiestennaam! Timo vertelt: "Ongeveer een jaar geleden heb ik Erick via Hyves een berichtje gestuurd met een plaat van ons als MP3tje erin. Toen kreeg ik een reactie terug dat hij het wel goed vond klinken en benieuwd was naar meer materiaal. Hij gaf z'n e-mailadres en zo hielden we 'm up-to-date met nieuwe plaatjes. Dat was wel grappig, want toentertijd gingen we zelf nog heel veel uit en als we dan op Sneakerz waren en we zagen Erick draaien, hoorden we ineens onze eigen plaat voorbij komen! Zonder dat we dat hadden verwacht! We wisten namelijk wel dat Erick onze platen leuk vond, maar niet dat ie ze ook zou draaien!"

Het debuut
De Groovenatics dus. Onthoud de naam! Uiteraard wilde DJGuide graag weten hoe de carrière van dit talentvolle duo van de grond is gekomen. Timo vertelt: "Toen we begonnen was het allemaal nog voor de grap samen lachen, gieren, brullen beetje muziek maken. Het klonk nog nergens naar! Na een tijdje kregen we 'via via' een eerste serieuze boeking. Dat was in Outland, Rotterdam. Het draaien ging eigenlijk nog niet zo heel goed, maar we moesten als duo wel een naam hebben om mee op treden. Nu had ik zelf niet eens een DJ-naam, dus stond er gewoon "Timo Romme" op de flyer. Toen zat ik een keer op stage op MSN met Yordi wat te brainstormen en zo kwamen we spontaan op "Groovenatics", wat eigenlijk een tijdelijke naam moest zijn omdat we er nog niet tevreden over waren. Later zijn we onder die naam toch onze muziek gaan produceren."

En succesvol, dat is gebleken. Dankzij hun producties staan de neefjes nu regelmatig in de spotlights van bekende clubs, wat volgens Timo veel leuker is om samen te beleven, dan alleen. "Ik was alleen begonnen, maar dat vond ik zo saai. Het is juist leuk als iemand anders er dezelfde mogelijkheden in ziet als ik. Lekker samen tijd en energie erin stoppen. Al mijn andere vrienden vinden muziek ook wel leuk, maar hebben niet dezelfde passie om het ook te willen maken. Yordi heeft dat wel, dus zijn wij de Groovenatics geworden en daar kunnen we inmiddels niet meer onderuit."

Tussen de big boys!
Als je de website van DJ-boekingsbureau 1Management bezoekt, staan de Groovenatics op de artiestenlijst. In hetzelfde rijtje vind je tevens grote namen als Erick E, Fedde Le Grand, Don Diablo, Gregor Salto en Lucien Foort om er maar een paar te noemen. Een betere start kun je haast niet krijgen! Maar voor iedereen die ervan droomt om daar ook zijn of haar naam te zien staan, vroegen wij de boys hoe zij 't voor elkaar hebben gekregen. "Erick heeft ons ontdekt. Alles is via hem gegaan. We stuurden 'm regelmatig plaatjes toe en na een tijdje kregen we een reactie met 'leuk dat jullie steeds al die plaatjes sturen, maar is 't misschien een idee om eens wat af te spreken en te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen?' Dat leek ons erg leuk! We zijn toen in Amsterdam op kantoor geweest, waar we 't eerst een beetje hebben gehad over de platen die we maakten. Ze waren nog niet van het niveau om uit te brengen, maar Erick zag wel een goede vooruitgang in ons werk. Toen besloten we om met de eerste plaat die écht goed zou klinken, wat te gaan doen. Ze waren bij 1Management bezig met het opzetten van het label 'Sneakerz Muzik'. De eerste plaat van ons die uit zou komen was "Lose Control / Oh my gosh!", die werd door Erick natuurlijk vol gesupport! Zodoende kregen andere DJ's er ook interesse in en is 't bekend geworden. Het moest een release worden op Sneakerz Muzik, waarna ons werd aangeboden om voor het label te tekenen en onze boekingen via 1Management te laten doen."

Oog in oog met het grote publiek
Eenmaal ingelijfd door 1Management gaat het ineens hard met de Groovenatics. Als mensen jouw platen kennen, zijn ze uiteraard ook benieuwd naar je kunstjes achter de draaitafels. Maar dat is toch wel iets anders dan op je gemakje een beat maken in de studio! Ineens sta je dáár waar je altijd al hebt willen staan; in de DJ-booth met honderden mensen voor je neus. Allemaal hebben ze een kaartje gekocht in de hoop op een sfeervolle avond met goede muziek. Hun plezier ligt voor een paar uurtjes in jouw handen en ja probeer dán maar eens je zenuwen onder controle te krijgen! "In het begin vonden we het echt eng! Natuurlijk is het iets wat je graag wilt, maar toch was het de vraag wat het publiek van ons zou verwachten. Hoe moet je ermee omgaan? Spelen met het publiek en zien hoe het reageert op jouw platen Afhankelijk daarvan moet je ter plekke je platenkeus bepalen. Dat was eerst best wel moeilijk, maar na een tijdje begint dat te wennen. Nu hebben we toch minimaal één boeking per week, soms zelfs 4 of 5. Dus dat is vrij hard gegaan, want voorheen draaiden we hooguit 1 keer in de maand."

Als je dan toch mag draaien, begin dan ook gelijk goed! Geen donkere bardancing of lokale discotheek, maar direct op één van de bekendste houseconcepten van Nederland! "Onze eerste échte boeking was op Nope is Dope, in het klokgebouw. Daar stonden we voor een paar duizend man in een reusachtige zaal! Dat was hartstikke leuk! We hadden geluk dat we mochten draaien met een vriend van ons, Kenneth G, van Nope is Dope. We deden toen met hem een back-to-back set en dat was wel fijn voor ons. Het was voor het eerst dat we voor zo'n groot publiek draaiden en op deze manier kon Kenneth ons een beetje opvangen. Het bleek niet echt nodig, maar voor de mentale support was 't wel lekker!"

Een leuke bijbaan
Als de Groovenatics mogen ze dan succes hebben; tegelijkertijd realiseren Timo en Yordi zich goed dat een leven als DJ niet direct een zekere toekomst biedt. De weekenden gaan op aan optredens en productiesessies, maar doordeweeks is het gewoon naar school gaan, net als alle andere studenten. Timo: "Het DJ'en vind ik op dit moment meer een bijbaan. Ik ben nog maar 20 Yordi is ook pas 20 geworden. Dan kan je 't nog niet echt als je beroep beschouwen, omdat je niet weet wat voor toekomst erin zit. Ik volg zelf een MBO opleiding Mode en Yordi doet Detailhandel. We zitten nu allebei in het laatste jaar en dat willen we natuurlijk graag afronden zodat je in ieder geval een diploma op zak hebt. Daarna willen we allebei waarschijnlijk nog deeltijd een HBO-opleiding gaan doen wat precies, dat weten we nog niet. Als DJ ben je te veel afhankelijk van de markt en je producties. Je weet niet hoe dat gaat lopen, dus dan is het goed om niet te blindelings te vertrouwen op de muziek, maar ook een basis te hebben."

Verstandig! Maar in het weekend voor honderden mensen draaien; dat is toch wel de leukste 'bijbaan' die je tijdens je studie kunt hebben! Dat moeten je klasgenoten toch wel héél speciaal vinden niet? Timo: "Ik merk er niet veel van. Er wordt wel gevraagd naar hoe we gedraaid hebben, maar ik word er niet anders door behandeld of zo Het is wél komisch als ik ergens sta te draaien en mensen zie die ik ken van de middelbare school. Dan is het wel grappig om te zien hoe verbaasd ze naar je staan te kijken! We beginnen nu ook een beetje naamsbekendheid te krijgen, al kennen de mensen ons nog niet van gezicht. Met DJ's gebeurt dat ook niet vaak alleen de grote jongens hebben dat natuurlijk. Mensen kennen de naam Groovenatics wel, maar weten niet wie het zijn. Zo zat Yordi laatst met een vriend in de trein tegenover een meisje. Ze zat muziek te luisteren op haar I-pod en daar stonden toevallig ook nummers van ons op! Zij wist niet dat WIJ dat gemaakt hadden dus heeft Yordi een beetje zitten dollen met: 'ken je die jongens dan echt niet?!' Toen ie uiteindelijk onthulde dat wij de Groovenatics zijn, was ze helemaal verrast!"

Teamwork: thuis én in de club
Als je samen bekend wordt, zul je ook live als team moeten presteren. Timo en Yordi doen dat met 'back-to-back-sessies', waarbij vooral de voorbereiding op de avond moet zorgen voor een vlekkeloos optreden. Timo: "Yordi woont in Alkmaar en ik in Leiden, dus altijd als we boekingen hebben, slaapt hij bij mij. Zo kunnen we elk weekend in Leiden produceren en samen naar de clubs gaan. Thuis zitten we dan al te bespreken van 'waar hebben we zin in? Gaan we lekker diep draaien of gaan we wat anders doen?' Dan nemen we samen nog even alle nummers door. Niet dat we de hele set uitdenken, maar meer van 'heb je dat nieuwe nummer al gehoord die we binnen hebben gekregen? Die moeten we echt draaien vanavond!' Meestal doen we omstebeurt een plaat, maar het hangt er ook vanaf waar we draaien. Als we meerdere CD-spelers hebben, kunnen we veel meer dingen doen. Als er 2 CD-spelers zijn met bijvoorbeeld een mengpaneel waar je niet helemaal aan gewend bent, dan gaat het allemaal wat moeilijker. Maar over het algemeen doen we het back-to-back en als we iets extra's willen doen dan mixt de een eventjes alleen door en doet de ander wat speciaals met de overgebleven CD-speler."

Een vrij weekend betekent voor de boys doorgaans hetzelfde: "We hebben allebei een vriendin, dus daar zitten we dan meestal. En als er internationale DJ's hier in Nederland draaien gaan we daar meestal even kijken. In de zomer zijn we zowat elke zondag bij Sneakerz op Bloemendaal, ookal hoeven we niet te draaien. Dat is gewoon gezellig, want haast iedereen van 1Management is er!"

De toekomst
Ze zijn nog maar 20 en hebben nog een lange tijd voor zich. School afmaken en doorstuderen heeft de prioriteit, maar natuurlijk mogen we ook op muzikaal gebied nog meer van ze verwachten. Timo: "Ik hoop dat we wat internationale releases kunnen binnenhalen! De eerste platen waren heel stevig met een Hollandse sound. Nu proberen we toch meer de internationale kant op te gaan. We zijn bezig met wat diepere en meer muzikale muziek en vocalen. Als het goed is wordt de eerstvolgende release 'Bust The Move, We Got The Groove'. Ook hebben we laatst twee remixes gedaan voor Baggi Begovic en we zijn nu bezig met een remix van Ron Carroll's "Nike Song". Je kunt ze binnenkort beluisteren op de Sneakerz website en op onze MySpace ."

Klik hier voor de komende optredens van de Groovenatics.*
Agenda friends/favo artist
Agenda Member
Birthday friends
Like DJGuide
layer1 area